Wie een CO-vergiftiging oploopt heeft last van misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en een versnelde hartslag, symptomen waar ook een grieppatiënt aan lijdt. Omdat de vergiftigingen bovendien vaak in de winterperiode plaatsvinden als de kachel brandt, is een foute diagnose snel gesteld.
Het probleem is dat de klachten heel algemeen zijn van aard en niet worden herkend door het slachtoffer of de hulpverlener.
De brandweer raadt hulpverleners aan koolmonoxide altijd in het achterhoofd te houden en door te vragen bij klachten. Hoelang heeft iemand al last van de kwalen? Zijn er huisgenoten met dezelfde verschijnselen? Ook raadt de brandweer aan CO-melders op te hangen, goed te ventileren en jaarlijks de verwarmingsketel te laten controleren.
CO-gas ontstaat door onvolledige verbranding van brandstoffen in bijvoorbeeld een open haard, cv-ketel of geiser. Doordat het niet te zien of ruiken is, is alleen een melder een afdoende maatregel. De afgelopen drie maanden kwamen meer dan zestig slachtoffers in het ziekenhuis terecht met een CO-vergiftiging.
Koolstofmonoxidevergiftiging kan het best worden behandeld door de slachtoffers zo snel mogelijk uit de giftige atmosfeer te verwijderen (de hulpverlener dient daarbij bedacht te zijn op de eigen veiligheid) en hen daarna frisse lucht, of indien beschikbaar zuivere zuurstof onder hogere druk, te laten inademen. Die hogere druk is nodig om het koolstofmonoxide te verdrijven uit het hemoglobine, bel 112.